Μήνυμα Κοινοτικό Συμβούλιο Επιχειρήσεις Επικοινωνία
 

Το Μνημείο Ηρώων ανεγέρθηκε προς τιμή των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955- 59, Στυλιανού Λένα και Δημητράκη Χριστοδούλου. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μεταξύ της εκκλησίας και του κοινοτικού κτηρίου.

Αποτελείται από μαρμάρινους κίονες και αγάλματα αγγέλων, καθώς και πλάκα με τα ονόματα των ηρώων. Το Μνημείο αναγέρθηκε αρχικά τη δεκαετία του ’60 αλλά λόγω φθορών ανακατασκευάστηκε.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν στις 28 Μαΐου του 2000 από τον έντιμο πρώην Υπουργό Εσωτερικών, κ. Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

Στυλιανός Λένας
Γεννήθηκε στο χωριό Χαντριά. Αφού αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του, εργάστηκε στην πόλη, ενώ στη συνέχεια σπούδασε στη Λέρο. Όταν επέστρεψε άνοιξε ένα δικό του κατάστημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ασσιώτης*, ήταν από τους πρώτους που μυήθηκαν στην Ε.Ο.Κ.Α. Υπήρξε εξαίρετος μαχητής, ικανός στον ανταρτοπόλεμο, στην κατασκευή βομβών και χειροβομβίδων. Όταν οι Άγγλοι άρχισαν να καταζητούν βγήκε αντάρτης στο Τρόοδος. Σε μια από τις δύσκολες συμπλοκές που ακολούθησαν με τους Άγγλους, ο Στυλιανός Λένας τραυματίστηκε σοβαρά. Η συμπλοκή αυτή έλαβε χώρα στις 17 Φεβρουαρίου 1957 στην Ποταμίτισσα. Τότε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ακρωτηρίου, όπου και απεβίωσε στις 28 Μαρτίου 1957.

Δημητράκης Χριστοδούλου
Ο Δημητράκης Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Δερύνεια. Φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο της Δερύνειας, ενώ αργότερα στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Παράλληλα, σπούδαζε δι’ αλληλογραφίας στο Τεχνικό Κέντρο της Αθήνας, στο Τμήμα Ραδιοτεχνίας. Όνειρό του ήταν να γίνει ηλεκτρολόγος.

Καθώς συνέχιζε τα μαθήματα δι’ αλληλογραφίας, άρχισε να εργάζεται στην Ηλεκτρική και να ανελίσσεται γοργά.  Κατάφερε  μάλιστα κάτι δύσκολο για την εποχή του, την αγορά αυτοκινήτου που εν συνεχεία χρησιμοποιήθηκε στον αγώνα κατά των Άγγλων τόσο από τον ίδιο όσο και από τους συναγωνιστές του. Ο Δημητράκης Χριστοδούλου έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά των Άγγλων. Στις 17 Φεβρουαρίου του 1957, σε ενέδρα των Άγγλων που έλαβε χώρα στην Ποταμίτισσα, ο Δημητράκης Χριστοδούλου έπεσε μαχόμενος. Στην ίδια συμπλοκή τραυματίστηκε σοβαρά και ο Στυλιανός Λένας.

Πηγές:
Κοινοτικό Συμβούλιο Ποταμίτισσας
Για τον Στυλιανό Λένα πληροφορίες από: Γεωργίου Γιάγκου Ασσιώτη, Ο Αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α., 1955-1959, Λευκωσία 1997
Για το Δημητράκη Χριστοδούλου πληροφορίες από:
http://myweb.cytanet.com.cy/iaae5559/biographies/christodoulou.htm

Επιχειρήσεις
 
 
 
 
Επικοινωνία
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΤΑΜΙΤΙΣΣΑΣ
4879, Ποταμίτισσα, Λεμεσός
Τηλ: 25522428
Φαξ: 25521087

 
 
 
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.